Цагаан будааны бялуу цусан дахь сахарын хэмжээг ихэсгэдэг үү?
Гэнэтийн огцом өсөлтийг үүсгэхгүйгээр яаж идэх вэ
Эрүүл жоруудын тайлбар
2024.12.26
- # Хоол тэжээлийн тухай
- #Мочи
- #Цусан дахь сахарын хэмжээ
- # Эрүүл жор
Шинэ жилийн тухай ярихад энэ бол будааны бялуу юм!
Гэсэн хэдий ч та цусан дахь сахарын хэмжээ нэмэгдэхээс болгоомжлохыг хүсч болно ...
Мочиг япончууд эрт дээр үеэс идэхэд хялбар, тэжээллэг чанар сайтай хоол болгон хайрласаар ирсэн.
Мочи нь биеийг дулаацуулж, бодисын солилцоог идэвхжүүлдэг В1 витамин, хаван үүсэхээс сэргийлж, сайжруулахад тусалдаг кали агуулдаг. Гэсэн хэдий ч эдгээр агууламж нь бусад хүнсний бүтээгдэхүүнээс хамаагүй өндөр биш юм.※ 1※ 2
Нөгөө талаар нүүрс ус, өөх тос ихтэй учраас цусан дахь сахарын хэмжээг ихэсгэдэг. Гэсэн хэдий ч цагаан будааны бялуу идэх арга барилаа өөрчилснөөр цусан дахь сахарын хэмжээ огцом нэмэгдэхээс сэргийлж чадна.
Энэ нийтлэлд бид мочи болон цусан дахь сахарын хэмжээ хоорондын хамаарал, мочи яагаад жин нэмдэг гэж ярьдаг, цусан дахь сахарын хэмжээг нэмэгдүүлэхгүйгээр мочи хэрхэн идэх, мочи хийх жорыг дэлгэрэнгүй танилцуулах болно. Энэ гарын авлагыг зөвхөн цусан дахь сахарын түвшинд санаа зовж буй хүмүүст төдийгүй хоолны дэглэм барьдаг хүмүүст хандана уу.
Мочи ба цагаан будаа,
Аль нь цусан дахь сахарын хэмжээг ихэсгэхэд хүргэдэг вэ?
Хоол идсэний дараа таны идсэн хоолонд агуулагдах нүүрс ус нь глюкоз болон задарч, цусанд шилжсэнээр цусан дахь сахарын хэмжээ ихэсдэг.
Цусан дахь сахарын хэмжээ ихсэх нь GI утга гэж нэрлэгддэг индексээр тодорхойлогддог бөгөөд үүнийг ерөнхийд нь дараах гурван ангилалд ангилдаг.
- GI өндөртэй хоол: GI үнэ цэнэ 70 ба түүнээс дээш
- Дунд зэргийн хоол хүнс: GI үнэ цэнэ 56-69
- GI багатай хоол: GI үнэ цэнэ 55-аас бага
Японы гликемийн индексийн судалгааны группийн тайланд дурдсанаар цагаан будааны бялуу, цагаан будаа хоёулаа GI-ийн агууламж өндөртэй хоол хүнс бөгөөд GI нь 83 ба түүнээс дээш байдаг бөгөөд энэ нь цусан дахь сахарын хэмжээг нэмэгдүүлэх магадлалтай гэсэн үг юм.※ 3
Гэсэн хэдий ч Киото мужийн их сургууль болон Киотогийн их сургуулийн хамтарсан судалгаагаар мочигийн түүхий эд болох наалдамхай будааны GI үнэ цэнэ нь 48-аас 94 хооронд хэлбэлздэг бөгөөд төрлөөсөө хамааран ихээхэн ялгаатай болохыг тогтоожээ.※ 4
Яагаад будаатай бялуу таргалуулдаг гэж ярьдаг
Цагаан будааны бялуу таныг таргалуулдаг гэж хэлэх гол шалтгаанууд нь дараах байдалтай байна.
- их идэх
- Амтлагч нь илчлэг ихтэй байдаг
- хоол идсэний дараа дасгал хийж болохгүй
Дараагийн бүлэгт шалтгаан бүрийг нарийвчлан тайлбарлах болно.
их идэх
Мочи нь яг тохирсон уян хатан чанартай бөгөөд дүүргэх чадвартай тул үндсэн хоол, хачир эсвэл хөнгөн зууш хийхэд тохиромжтой. Гэсэн хэдий ч мочи нь нэг порц цагаан будаа (нэг аяга будаа)-тай ижил хэмжээний илчлэгтэй тул хэт их идэх нь жин нэмэхэд хүргэдэг.
Доорх нь мочи болон цагаан будааны найрлагын харьцуулсан хүснэгт юм.
калори | уураг | Липидүүд | нүүрс ус | |
---|---|---|---|---|
Мочи (100 гр) | 223kcal | 4.0g | 0.6g | 50.8g |
Цагаан будаа (150 гр) | 224kcal | 3.8g | 0.5g | 55.7g |
(Лавлах: Боловсрол, соёл, спорт, шинжлэх ухаан, технологийн яам хүнсний орцын мэдээллийн сан |[Цавуулаг будаа]/Мочи,[Цавуу будаа] / Өнгөлсөн будаа / Цавуулаггүй будаа)
Мочи (100гр) нь 2 зүссэн мочитой тэнцэнэ. Калорийн агууламж нь 223 ккал бөгөөд энэ нь нэг порц цагаан будаатай тэнцэх бөгөөд хоол хийх арга, өнгөлгөө зэргээс шалтгаалж илчлэгийн хэмжээ бүр ч их байж болно.
Нэг эсвэл хоёр ширхэг хангалттай биш бөгөөд та хэт их идэх хандлагатай байдаг, гэхдээ мочи нь илчлэг ихтэй тул үүнийг бага хэмжээгээр идэхээ мартуузай.
Амтлагч нь илчлэг ихтэй байдаг
Мочи нь стандарт шар буурцагны соус, далайн байцаа зэргээс гадна улаан буурцагны нухаш, кинако, элсэн чихэр, шар буурцагны соус, цөцгийн тос, бяслаг, майонез, шичими чинжүү зэрэг амтлагчийн баялаг нөөцтэй. Гэсэн хэдий ч элсэн чихэр нүүрс ус ихтэй байдаг тул калори, нүүрс усны талаар санаа зовж байгаа бол элсэн чихэр ихтэй хоол хүнс хэрэглэхээс зайлсхий.
Ялангуяа доор жагсаасан цагаан будааны бялуу нь илчлэг, элсэн чихэр ихтэй тул болгоомжтой байгаарай.
Найрсаг | калори | Нүүрс ус |
---|---|---|
Улаан буурцагны оо мочи (40 гр буталсан улаан буурцагны оо) | 319kcal | 70.12g |
элсэн чихэр шар буурцаг сумс мочи (1 халбага шар буурцаг сумс, 1 халбага элсэн чихэр) |
297kcal | 61.16g |
Абэ голын Мочи (Кинако Мочи) | 254kcal | 53.22g |
цөцгийн тос мочи | 231kcal | 43.07g |
* 1 порц (2 ширхэг)
(Лавлагаа: Калорийн бууралт |Анко,Абэ гол Мочи,醤 油,Sugar,цөцгийн тос мочи)
Илчлэг ихтэй цагаан будааны бялуу идэхдээ хэмжээг нь багасгаж, калорийн хэрэглээгээ хянахыг хичээ.
хоол идсэний дараа дасгал хийж болохгүй
Интернэтээр хийсэн судалгаагаар судалгаанд оролцогчдын 61.8% нь “Шинэ жилийн баяраар мочи иддэг” гэж хариулсан бол 7.9% нь “Би шинэ жилийн баяр эсвэл баяр ёслолын үеэр иддэг” гэж хариулжээ.※ 4
Шинэ жилийн баяраар хүмүүс цагаан будааны бялуу, архи согтууруулах ундаа, шинэ жилийн таваг, амттан идэх хандлагатай байдаг бол урт амралтаар ажил, сургуульдаа явах шаардлагагүй, хүйтний улмаас гадагшаа гарах боломж багасдаг. Тиймээс хөдөлгөөний хомсдол нь "Шинэ жилийн жин нэмэгдэхэд" хүргэдэг бөгөөд энэ нь будааны бялууг амархан таргалуулдаг гэсэн шалтгаануудын нэг юм.
Цусан дахь сахарын хэмжээг нэмэгдүүлэхгүйгээр цагаан будааны бялууг хэрхэн яаж идэх вэ
Цусан дахь сахарын хэмжээ огцом нэмэгдэхээс сэргийлэхийн тулд будаатай бялууг хэрхэн идэх талаар энд танилцуулах болно. Хэрэв та эрүүл мэнддээ санаа зовж байгаа ч амттай мочи идэхийг хүсч байвал энэ нийтлэлийг уншина уу.
Хоол боловсруулалтыг удаашруулдаг хоол идээрэй
Цусан дахь сахарын хэмжээ огцом нэмэгдэхээс урьдчилан сэргийлэхийн тулд хоол боловсруулалтыг удаашруулдаг хоол хүнсийг идэвхтэй оруулаарай.
Уусдаг эслэг нь хоолны шингэц, шингээлтийг удаашруулж, хоол идсэний дараа цусан дахь сахарын хэмжээ, саармаг өөх тосны өсөлтийг хэвийн болгох чадвартай.
Усанд уусдаг эслэг ихтэй хоол хүнс нь:
- Далайн замаг (бор замаг, вакаме, хижики гэх мэт)
- Төмс (конняку, ямс, таро гэх мэт)
- Хүнсний ногоо (лууван, бурдок, молохия гэх мэт)
- Жимс (гүзээлзгэнэ, мандарин, авокадо гэх мэт)
Нэмж дурдахад, натто, дүпү, бяслаг, өндөг, сүү зэрэг шар буурцгийн бүтээгдэхүүнд агуулагддаг уураг нь цусан дахь сахарын хэмжээг нэмэгдүүлнэ гэж найдаж болно.
идэж буй хэмжээгээ зохицуулах
Мочи идэхдээ хэр их идэхээ шийдээрэй.
Үндсэн хоол болгон идэхдээ 1 порц цагаан будаатай ижил хэмжээний илчлэг агуулсан 2 ширхэгийг идэхийг зөвлөж байна. Дасгал хөдөлгөөн ихтэй байсан ч 3 ба түүнээс бага хэмжээнд байлга. Хоолоо сайн зажлах нь таны цатгалын төвийг идэвхжүүлж, хоолны дуршлыг тань дардаг.
Хоол тэжээлийн тэнцвэрт байдлыг харгалзан цагаан будааны бялуунаас өөр хачир бэлтгэж, цусан дахь сахарын хэмжээг удаашруулахын тулд сайтар зажлах цаг гарга.
Хоолны дарааллыг анхаарч үзээрэй
Ерөнхийдөө цусан дахь сахарын хэмжээ огцом нэмэгдэхгүйн тулд эхлээд хүнсний ногоо, дараа нь уураг, дараа нь нүүрс ус идэх нь зүйтэй.
Цагаан будааны бялуу нь нүүрс усны ангилалд багтдаг тул таны хоол хүнсний ногоо, эслэгээр баялаг далайн байцаагаар эхлэх ёстой. Дараа нь шар буурцагны бүтээгдэхүүн, исгэсэн хоолноос уураг хэрэглэж, цусан дахь сахарын хэмжээг удаашруулахын тулд цагаан будааны бялуу идээрэй.
Цусан дахь сахарын хэмжээг нэмэгдүүлнэ
Мочи хийх 3 жор
Эцэст нь би цусан дахь сахарын хэмжээг ихэсгэдэггүй өөрчилсөн цагаан будааны бялууны жорыг танилцуулах болно. Хэрэв та мочи амттай, эрүүл хооллохыг хүсвэл энэ нийтлэлийг уншина уу.
Сэргээгч сараалжтай понзу соус
Ходоод гэдэсний үйл ажиллагааг дэмжигч хоол боловсруулах фермент агуулсан дайкон улаан лууван, уургаар баялаг лаазалсан туна загасыг ашиглан ``Сэргээх Ороши Понзу'' хийх жорыг танилцуулж байна.
【Материал】
- Мочи
- 2 хуудас
- Японы цагаан улаан лууван
- 100g
- лаазалсан туна загас
- 30 гр (1/3 лааз)
- Понзу сумс
- 1/2 халбага
Цагаан будааны бялууг халуунд тэсвэртэй саванд хийгээд таглах хэмжээний ус хийнэ, богино долгионы зууханд ойролцоогоор 2 минут хагас халаана. Мочи бүрэн хавдах хүртэл халаана.
Дайкон улаан лууванг сараалж, туна загастай цагаан будааны бялуу дээр тавиад, понзу соусаар цацаж, хоолоо дуусгана. Хэрэв та хүсвэл daikon улаан лууван эсвэл ногоон сонгино гэх мэт өнгөлгөө нэмнэ үү.
Зони олон найрлагатай
Хоолны эслэг, уураг, амин хүчлүүд гэх мэтээр баялаг орцуудыг хэрэглэж, цатгалан мэдрэмжийг хангадаг ``Орц ихтэй озони'' жорыг доор харуулав.
【Материал】
- Мочи
- 1 дугаартай
- тахианы гуяны мах
- 50g
- Камабоко
- 2 хуудас
- Комацуна
- 1/4 хувь
- Лууван
- 1/4
- 椎茸
- 1/2
- Японы цагаан улаан лууван
- 1cm
[Даши]
- Ус
- 1 аяга
- Үгүй
- 1 tsp
- 醤 油
- 1/2 халбага
- жижиглэсэн бор замаг
- 2g
Жижиглэсэн конбуг өмнө нь усанд дэвтээнэ. Мочи шарсан шарагчинд 5 минут орчим шарсан болтол нь шарна.
Саванд хийх орцуудаа хийгээд буцалгаад тахианы гуя, лууван, шитаке мөөг, дайкон улаан лууван зэргийг хийж буцалгаад буцалгана. Эцэст нь камабоко, комацүнаг буцалгахад бэлэн боллоо.
Мочитай тахианы махан бөмбөлөг
Мочи нь илчлэг багатай, уураг ихтэй тахианы махтай төгс зохицдог. Энэ нь чин сэтгэлтэй бөгөөд цатгалан мэдрэмжийг төрүүлдэг тул та идэж буй будааны бялууг багасгах боломжтой.
【Материал】
- Мочи
- 1/5 ширхэг
- татсан тахиа
- 50g
- 卵
- 1/2 ширхэг
- сонгино
- 1/8 ширхэг
- талхны үйрмэг
- 1 халбага
- давс, чинжүү
- Зөв хэмжээ
Сонгино нилээд хэрчиж, цагаан будааны бялууг 3 мм зузаантай хэрчээд аяганд хийнэ. Тахианы мах, өндөг, талхны үйрмэг, давс, перец нэмээд сайтар хольж, будаатай бялууг боож өгнө.
Хайруулын тавган дээр зөөлөн гал дээр нэг талаас нь хуурч, эргүүлээд бага зэрэг ус нэмээд дунд зэргийн халуунд уураар жигнэхэд бэлэн болно.
Хураангуй
Энэ нийтлэлд бид цусан дахь сахарын хэмжээг нэмэгдүүлэхгүйгээр мочи хэрхэн идэх талаар голчлон тайлбарласан.
Мочи нь цагаан будаатай адил GI өндөртэй хоол хүнс тул идсэний дараа цусан дахь сахарын хэмжээг амархан өсгөдөг. Ялангуяа илчлэг ихтэй амтлагч нэмэхдээ хэт их идэхгүй байх нь чухал.
Цагаан будааны бялуу идэхдээ цусан дахь сахарын хэмжээг нэмэгдүүлэх найрлагыг оруулах, идэх дарааллыг анхаарч үзэх, цусан дахь сахарын хэмжээ огцом нэмэгдэхээс урьдчилан сэргийлэх бусад арга хэмжээ авахыг хичээ.
Лавлагаа
- *1 Эрүүл мэнд, хөдөлмөр, нийгмийн хамгааллын яам (2) Усанд уусдаг витамин В1
- *2 Боловсрол, соёл, спорт, шинжлэх ухаан, технологийн яамны хүнсний орцын мэдээллийн сан [наалдамхай будааны бүтээгдэхүүн]/mochi
- *3 Японы гликемийн индексийн судалгааны бүлэг | (Хүснэгт 1) Япончуудын хэмжсэн Япон хүнсний GI
- *4 Киото мужийн их сургууль |
- *5 Онлайн судалгаа MyVoicecom |
Хяналт: Кошичи Такеи (Бүртгэлтэй хоол зүйч)
Канагава мужийн Хирацука хотод төрсөн тэрээр бараг 80 нас хүртлээ ажилласан эмээгээсээ санаа авч, хоол тэжээлийн мэргэжилтэн болохыг эрмэлзэж байжээ. Одоогоор тэрээр бүртгэлтэй хоол тэжээлийн эмчийн мэргэшсэн бөгөөд эрүүл мэнд, өдөр тутмын амьдралын талаар зөв зүйлийг хэлж чадна. Манлайлах чадвартай хүн болохыг маш их хүсдэг тэрээр WellnessLead Co., Ltd.-ийн төлөөлөгч бөгөөд эрүүл мэндийн бизнест анхаарлаа хандуулдаг. Компанийн үндсэн үйл ажиллагаа нь хоол тэжээлийн чиглэлээр үйл ажиллагаа явуулдаг, тухайлбал, компаниудад зориулсан шинэ бүтээгдэхүүн боловсруулах, олон нийтэд зориулсан хоол тэжээлийн зааварчилгаа, эмнэлгүүдтэй хамтран эксосом зэрэг нөхөн төлжих эмийн бизнес юм.