ZUTTO сэтгүүл

Амьдралын засвар үйлчилгээ
Хөгжилтэй

Plantain болон psyllium хоёрын ялгаа юу вэ?
Эрүүл мэндэд үзүүлэх нөлөө, тэдгээрийг хэрхэн ашиглах талаар дэлгэрэнгүй тайлбар

2024.3.1

  • # Хоол тэжээлийн тухай
  • # plantain
  • #псиллиум

Psyllium нь амьд тоглолтын үеэр ашиглагддаг үзэгний гэрэл шиг зүйл мөн үү?
а! Энэ нь ургамал шиг (хөлс)
Та plantain (psyllium) ашиглан эрүүл амьдралаас илүү таашаал авч магадгүй юм!

"Psillium болон plantain хоёрын ялгаа нь юу вэ?"
"Би псиллиум авахдаа ямар урьдчилан сэргийлэх арга хэмжээ авахыг мэдэхийг хүсч байна."

Танд дээр дурдсантай адил асуулт, санаа зовоосон зүйл байна уу?

Олон хүмүүс чихэр, хоолны цэсийг хэрхэн хийх талаар судалж байхдаа plantain, psyllium-тай тааралдсан байх.

Энэ нийтлэлд бид plantain болон psyllium-ийн ялгаа, тэдгээрийн үр нөлөө, тэдгээрийг хэрхэн зөв хэрэглэх талаар тайлбарлах болно. Мөн бид үүнийг хэрэглэхдээ юуг анхаарах ёстойг хэлэх тул үүнтэй танилцана уу.

Эрүүл мэнддээ анхаардаг хүмүүсийн анхааралд!
Plantain болон psyllium гэж юу вэ?

Эрүүл мэнддээ анхаардаг хүмүүсийн анхааралд! Plantain болон psyllium гэж юу вэ?

Plantain бол Япон даяар ургадаг зэрлэг цэцгийн төрөл юм. Энэ нь ихэвчлэн машин эсвэл хүмүүсийн хажуугаар ургаж байдаг тул "шазенсоу" гэж нэрлэдэг.

Plantain болон psyllium-ийн ялгаа

Олон хүмүүс plantain болон psyllium хоёрын ялгаа юу болохыг гайхаж магадгүй юм. Үнэн хэрэгтээ psyllium нь Plantain төрлийн 200 гаруй зүйлийн нэг юм.

Японд худалдаалагдаж буй псиллиумын ихэнх хэсгийг Plantago ovata (англи нэр: Psyllium)-ийн нунтаг үрийн хальсаар хийдэг бөгөөд үүнийг "Psyllium Husk" гэж нэрлэдэг.

Psyllium husk нь хүнсний эслэгээр баялаг

Psyllium (Psyllium husk) нь хүнсний эслэгээр баялаг.
Хоолны эслэг нь ус шингээх, тэлэх шинж чанартай байдаг тул псиллиумыг хоол хүнс эсвэл ундаатай холих нь таныг цатгалан мэдрэхэд тусална.

Хэрэглэхийг санал болгож буй псиллиумын хэмжээ нь бүтээгдэхүүнээс хамаарч өөр өөр байдаг, тухайлбал нэг порцонд 1-4 г байна. ЗГХЭГ-ын Хүнсний аюулгүй байдлын комиссын мэдээлснээр өдөрт хэрэглэх хэмжээ нь 8 гр байна.※ 1
Японы хоолны дэглэмийн стандартын дагуу насанд хүрэгсдийн хамгийн тохиромжтой эслэг нь өдөрт 1 г ба түүнээс дээш байдаг бөгөөд энэ нь амьдралын хэв маягтай холбоотой өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх үүднээс тодорхойлогддог.※ 22019 оны үндэсний эрүүл мэнд, хоол тэжээлийн судалгааны үр дүнгээс үзэхэд Япончууд эслэгийн дутагдалд орох хандлагатай байна.※ 3

Хэрэв таны хүнсний эслэг бага байвал гэдэсний орчин муудаж, өтгөн хатах нь илүү хялбар болно. Хэрэв та өдөр тутмын хоол хүнсэндээ эслэгээр баялаг хүнсний ногоо, жимс жимсгэнэ, мөөг гэх мэтийг хангалттай авч чадахгүй байна гэж бодож байвал psyllium-ийг оруулснаар хүнсний эслэгийг үр ашигтайгаар залгих боломжтой.

Plantain (psyllium) эрүүл мэндэд тустай.

Plantain (psyllium) эрүүл мэндэд тустай.

Plantain-ийн эрүүл мэндэд үзүүлэх нөлөө нь түүний хоолны эслэгээс (уусдаггүй, усанд уусдаг) ихээхэн хамаардаг.
Псиллиумаас гаргаж авсан хүнсний эслэг агуулсан зарим бүтээгдэхүүнийг эрүүл мэндийн тусгай зориулалтын хүнсний бүтээгдэхүүн гэж шошголохыг зөвшөөрсөн.

Өтгөн хаталтыг сайжруулах

Уусдаггүй болон усанд уусдаг хүнсний эслэгүүд нь гэдэсний нянгаар задарч, bifidobacteria, сүүн хүчлийн бактери зэрэг "сайн бактери"-д хоол болдог.
Сайн бактерийн эзлэх хувь нэмэгдэх нь гэдэсний орчныг сайжруулахад хүргэдэг тул хэрэв та өтгөн хаталтаас болж зовж байгаа бол хүнсний эслэгийг идэвхтэй хэрэглэх нь зүйтэй.

холестерины түвшинг бууруулах

Бага зэргийн болон дунд зэргийн гиперхолестеролеми бүхий өвчтөнүүдэд псиллиумын нөлөөг судалсан судалгаагаар 12 долоо хоногийн дараа нийт холестерины хэмжээ 8%, LDL холестерин 11% буурсан байна.
Дээрх үр дүнгээс харахад псиллиум нь холестерины түвшинг бууруулахад тустай гэж хэлж болно.

Цусан дахь сахарын хэмжээг хурдан нэмэгдүүлэхийг дарах

Псиллиум, талх (нүүрс ус) иддэг бүлгийг зөвхөн талх иддэг бүлэгтэй харьцуулсан судалгаагаар талх, псиллиум иддэг бүлгийн GI бага байгааг тогтоожээ.

GI үнэ цэнэГликемийн индекс нь хоол идсэний дараа цусан дахь сахарын хэмжээ хэрхэн нэмэгдэж байгааг илтгэдэг индекс юм. GI-ийн өндөр агууламжтай хүнсний бүтээгдэхүүнд будаа, талх, гоймон зэрэг үндсэн хоол орно. Өөрөөр хэлбэл, псиллиум нь хоол идсэний дараа цусан дахь сахарын хэмжээг удаашруулах үйлчилгээтэй.

Цусан дахь сахарын хэмжээ огцом өөрчлөгдөх нь судас гэмтэх шалтгаан болдог тул цусан дахь сахарын хэмжээ огцом нэмэгдэж байгааг дарах нь амьдралын хэв маягаас шалтгаалсан атеросклероз зэрэг өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхэд тусална.

Plantain (psyllium) хэрэглэх үр дүнтэй арга замууд

Plantain (psyllium) хэрэглэх үр дүнтэй арга замууд

Энд бид plantain (psyllium) хэрхэн үр дүнтэй ашиглах талаар тайлбарлах болно.

Хэрэв та өвсийг өдөр тутмын амьдралдаа оруулахыг хүсвэл үүнийг лавлагаа болгон ашиглаарай.

Өөрийн дуртай ундаанд уусгана

Кофе, жимсний шүүс гэх мэт дуртай ундаандаа уусгаж уусгавал улаан лоолийн өвөрмөц амт, анхилуун үнэртэй холилдож, хэрэглэхэд хялбар болгоно.
Та зүгээр л усанд уусгаад ууж болно, гэхдээ энэ нь өвөрмөц амттай тул өөрийн үзэмжээр уух аргыг хайж олох хэрэгтэй.

Жигнэмэг, хоол хийхэд хэрэглэнэ

Plantains нь ус хадгалах чадвартай тул зажлууртай зууш, хоол хийхэд ашиглаж болно.
Жишээлбэл, хуушуур, окономияки, хуушуур гэх мэт зуурсан гурилыг холихыг зөвлөж байна, учир нь энэ нь зажлууртай бүтэцтэй болно.

Хоолны эслэг нь орчин үеийн хүмүүсийн дутагдалтай байдаг бүрэлдэхүүн хэсэг боловч хэрэв та өдөр тутмын зууш, хоолондоо plantain хэрэглэвэл шаардлагатай шим тэжээлээ амархан авч чадна.

Хоолны дэглэмд хэрэглэнэ

Psyllium нь ус шингээх, тэлэх шинж чанартай тул устай холилдоход хавдаж, вазелин шиг болдог. Хоол хийхэд эсвэл ундаатай хольж хэрэглэвэл цатгалан, хоолны дэглэмд тустай.
Хэрэв та нүүрс ус эсвэл илчлэгийг хязгаарлах үед өлсгөлөнгөөс үүдэлтэй стрессийг багасгахыг хүсвэл plantain ашигладаг хоолны дэглэмийн жорыг туршиж үзээрэй.
Мөн бид плантейн болон окара нунтагаар хийсэн хуушуур, бракентай мочи маягийн амттан болон усаар хийсэн амттанг санал болгож байна.

Psyllium авахдаа урьдчилан сэргийлэх арга хэмжээ

Psyllium авахдаа урьдчилан сэргийлэх арга хэмжээ

Psyllium авахдаа дараах зүйлсийг анхаарах хэрэгтэй.

Би цэг бүрийг нарийвчлан тайлбарлах болно.

Өдөр тутмын хэрэглээний хязгаарыг ажиглаарай

Хэдийгээр plantain нь аюулгүй хүнс гэж нэрлэгддэг ч хэт их хэрэглэх нь суулгалт, ходоодны өвдөлтийг үүсгэдэг.
Хэрэглэхдээ багц дээр заасан дээд хязгаарыг дагаж мөрдөх хэрэгтэй.

Залгихаасаа өмнө уусгахаа мартуузай.

Psyllium нь ус шингээх шинж чанартай тул хооллохын өмнө уусгахаа мартуузай.
Хэрэв та псиллиумыг уусгахгүйгээр залгивал хоол боловсруулах зам дахь усыг шингээж, өргөсдөг бөгөөд энэ нь гэдэс дүүрэх, өтгөн хатах шалтгаан болдог.

Хэрэв та эм ууж байгаа эсвэл эмнэлэгт очиж байгаа бол эм уухаасаа өмнө эмчид хандаарай.

Psyllium хэрэглэх нь зарим эмийн шингээлтийг бууруулдаг.
Түүнчлэн бүдүүн гэдэсний хорт хавдар, гэдэсний түгжрэл, улаан хоолойн нарийсал зэрэг өвчний улмаас эмчилгээ хийлгэж буй хүмүүс псиллиум хэрэглэхгүй байх нь тэдний нөхцөл байдлыг улам дордуулдаг.
Хэрэв та эм ууж байгаа эсвэл эмнэлэгт очиж байгаа бол псиллиум хэрэглэхээсээ өмнө эмчтэйгээ зөвлөлдөх хэрэгтэй.

Psyllium авахдаа урьдчилан сэргийлэх арга хэмжээ

Psyllium нь Plantain овгийн 200 гаруй зүйлийн нэг юм.

Японд зарагддаг Psyllium нь ерөнхийдөө гашуун үрийн нунтаг хальсыг хэлдэг бөгөөд ихэвчлэн чихэр, хоол хийхэд хэрэглэгддэг.

Тариа жимс нь эслэгээр баялаг тул өтгөн хаталтыг сайжруулах, холестерины түвшин, цусан дахь сахарын хэмжээг хурдан нэмэгдүүлэх, амьдралын хэв маягтай холбоотой өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхэд үр дүнтэй байх болно.

Өдөр тутмын амьдралдаа тариурыг шингээж, япончуудын дутагддаг шим тэжээл болох эслэгийг үр ашигтайгаар шингээж аваарай.

Хувийн мэдээлэл харж байна

Бүртгэгдсэн хоол зүйч Хитоми Мацуура

Их сургуульд тэрээр хэрэглээний хоол тэжээл, хүнсний шинжлэх ухаан, хоол тэжээлийн боловсрол зэрэг өргөн хүрээний чиглэлээр суралцаж, бүртгэгдсэн хоолны дэглэмийн лиценз, хоол тэжээлийн багшийн үнэмлэх авсан. Сургуулиа төгсөөд цэцэрлэгт хоол зүйчээр ажиллаж, зөвхөн сургуулийн үдийн хоолоор хангахаас гадна хоол тэжээлийн боловсрол, харшлын эсрэг арга хэмжээ авах, хүүхдийн хоолны курс, хоолны дэглэмийн заавар, зөвлөгөө, зөвлөмж өгөхөд анхаарч ажилласан. Цаашлаад онлайн хоол бүтээгч мэргэшлийг авсны дараа тэрээр хоолны зохиолчоор ажиллах, хоолны зураг авах, онлайн хэвлэл мэдээллийн хэрэгслээр нийтлэл бичих, жор боловсруулах, хянах, бие даасан бүртгэлтэй хоолны дэглэмчээр онлайн хоолны зааварчилгаа өгөх болно.

Найзууддаа бүх талаараа!
Хуваалцсанд баярлалаа! !!

ХӨТӨЛБӨР

Буцах